Οι θρύλοι των Αγίων Αναργύρων, η Μονή τους, και το… Natural Healing Spa Resort στη Μηλιού της Πάφου

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί. Συμφώνησαν να γιατρεύουν τον κόσμο δωρεάν για την αγάπη του Χριστού.
‘Ηταν μια γυναίκα πολλά άρρωστη, κατάκοιτη για χρόνια, δεν ημπορούσε να ταράξει καθόλου. Πήγαν οι άγιοι στο σπίτι της. Με τα γιατρικά τους, με την ευχή τους έγιανε η γυναίκα. Ήθελε με την καρδιά της να τους δώσει κάτι για να τους ευχαριστήσει, μα δεν δέχονταν τίποτε.
Μιαν ημέρα σηκώθηκε και πήγε στο σπίτι τους. Βρήκε τον Δαμιανό μόνο του. Λαλεί του :
– Άγιε μου, γιατί με περιφρονείτε σα να είμαι ακάθαρτη και δεν καταδέχεσθε ένα μικρό δώρο από μένα για την μεγάλη δωρεά που μου κάματε; Μην με πικράνεις, πάρε αυτά τα αυγά που σας έφερα.
Ο Άγιος Δαμιανός την λυπήθηκε και πήρε τα αυγά.
Όταν ήρθε στο σπίτι ο Άγιος Κοσμάς, λαλεί του αδελφού του :
– Που ηύρες τούτα τα τρία αυγά;
– Μου τα έφερε η τάδε γυναίκα και είπα να μην την στενοχωρήσω και τα πήρα.
Εθύμωσε ο Άγιος Κοσμάς – ήταν ο μεγάλος αδελφός – κι επέταξε τα αυγά.
-Δεν είπαμε, λέγει του αδελφού του, ότι δεν πρέπει να πληρωνόμαστε για τις θεραπείες; Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε.
Κι έσυρε το ένα αυγό εκεί που είναι το αγίασμα, δίπλα από το μοναστήρι τους. Το άλλο έπεσε πιο πάνω, ανέβλυσε πάλι νερό και το άλλο κάτω, εκεί που λέγεται «ομμάτι».
Έτσι δημιουργήθηκαν τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν στο μοναστήρι σήμερα, και γι αυτό το λόγο μυρίζουν αυγό. Εκεί πηγαίνουν οι άρρωστοι και κάνουν μπάνια και γίνονται καλά.

Μια φορά ήμουν στο μοναστήρι των Αγίων, όπου ήρθε ένας άρρωστος από τη Λεμεσό, λιωμένος, σταμένος στα χέρια του και τη μουτσούνα. Ήθελαν να τον διώξουν οι άλλοι, μόλις τον είδαν έτσι χάλι. Τότε του είπα να πάει σε ένα γιατρό να του δώσει ένα χαρτί ότι η ασθένειά του δεν είναι κολλητική και να έλθει. Πράγματι επέστρεψε με το χαρτί, αλλά επίσης και φορτωμένος φάρμακα και αλοιφές. Τον άφησαν να λουστεί. Το δείλης μόλις έκαμε το πρώτο μπάνιο και κάθισε κατά δυσμάς να ξεκουραστεί ήρθαν οι Άγιοι – δύο λαμπροφορεμένοι όμορφοι νέοι- κι του λέγουν :

– Να πετάξεις τούτες τες αλοιφάες κι εμείς θα σε γιάνουμε.Πραγματικά, όπως μας έλεγε ο ίδιος, πέταξε αμέσως τα γιατρικά και μετά από λίγες ημέρες ήρθε το δέρμα του και το χρώμα του, κι έγινε όπως του μωρού. Μας έδειχνε τα χέρια του και την κεφαλή του, κι έκλαιγε από τη χαρά του.Πολλοί άνθρωποι είδαν τους Αγίους. Εδείκτισαν πολλές φορές. Ο χωριανός μας ο Ευστάθιος μια φορά όταν πήγε να ανάψει τα καντήλια, τους βρήκε μέσα στην εκκλησία να ψάλλουν. Ήταν πολλοί, όχι μόνον ο Κοσμάς κι ο Δαμιανός, μα όλοι οι ανάργυροι αγίοι. Μόλις τους είδε μπήκαν με μιας μέσα στο ιερό και χάθηκαν.Ένας άλλος χωριανός μας, ο Βασίλης, μια φορά πάλι που ήταν καλοκαίρι και κοιμόνταν έξω, άκουσε ποδοβολητά αλόγων. Σηκώνεται, παρατηρά, ήταν δύο καβαλλάρηες.
– Ποιοι είσαστε; Λαλεί τους.
– Είμαστε ο Γεώργιος κι ο Φώτιος. Λαλούν του.Ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Φώτιος έχουν τα παρεκκλήσια τους πιο πάνω.
-Έλα Βασίλη, λαλούν του, να πάμε να λειτουργήσουμε κάτω στους Αναργύρους.Κι έφυγαν προς το μοναστήρι. Ο Βασίλης φοβήθηκε και δεν πήγε μέχρι την εκκλησία, μα είδε τους δύο αγίους που μπήκαν μέσα. Και άλλοι πολλοί άκουσαν τους αγίους να ψάλλουν μέσα στην εκκλησία και δεν εισήλθαν. Δοξάζω το όνομα τους και τη χάρη τους. Έχει θάμματα πολλά στον κόσμο.

Η αφήγηση είναι από τοπικό κάτοικο.
H καταγραφή ανήκει στον Χαράλαμπο Επαμεινώνδα

Η Μονή των Αγίων Αναργύρων στην Πάφο βρίσκεται στο χωριό Μηλιού, βορειοδυτικά του χωριού Γιόλου, και δίπλα από πηγή με θειούχο νερό, το οποίο θεραπεύει τους ρευματισμούς. Ο Ναός της Μονής κτίστηκε κατά το 1649. Είναι μονόκλιτος και ανεγέρθηκε από τον Άγιο Πανάρετο, ο οποίος ήταν τότε Μητροπολίτης Πάφου.
Το 2009 η Μονή των Αγίων Αναργύρων μετά από απόφαση της Μητρόπολης Πάφου, μετατράπηκε σε … Natural Healing Spa Resort ! Μάλιστα διαβάσατε καλά. Η Μονή των Αγίων Αναργύρων λοιπόν έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελέστατο θέρετρο «με πολλές επαύλεις με ιδιωτική πισίνα, ένα πολυτελές resort, που προσφέρει διαμονή, υπηρεσίες spa, θεραπείες με ιαματικά νερά, και καλό φαγητό » όπως γράφει το διαφημιστικό τους εδώ .
 Ο Ναός της Μονής στραγγαλίστηκε ουσιαστικά από τον ασφυκτικό κλοιό αυτών των κατά τα άλλα πολυτελέστατων κτιρίων, και ένα New finish look τον ενσωμάτωσε κυριολεκτικά μαζί τους αφού πρώτα απογυμνώθηκε από τις πανέμορφες εικόνες του και μετονομάστηκε σε ξωκλήσι. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, η ομορφιά και αγιότητα του τόπου, θάφτηκαν από τις μπουλντόζες μαζί με την Μονή και στη θέση τους γεννήθηκε το Ayii Anargyri Natural Healing Spa Resort. Οι Άγιοι Ανάργυροι εκδιώχθηκαν από τον Ναό και την Μονή τους για να πάρουν την θέση τους οι ματσωμένοι τουρίστες. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που μετατρέπουν Μονές σε ξενοδοχεία στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Εκκλησία μας, η Εκκλησία της Κύπρου! Και εις ανώτερα Δέσποτες!!
NOCTOC

ΠΗΓΗ.NOCTOC-NOCTOC.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s