Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ-(ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ)

1882

Kυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις-ΓΡΗΓΟΡΗ το νέο βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου με τίτλο-

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ.

Πρόκειται για μια ερευνητική καταγραφή άγνωστων  πτυχών της Θεομητορικής μεσιτείας ,με θαύματα σε αλλόθρησκους, όπως μαρτυρούνται  είτε από την Ορθόδοξη  Ιερά Παράδοση, είτε  από  σύγχρονα γεγονότα.

Το βιβλίο είναι το έκτο της σειράς ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ και το πέμπτο που ασχολείται με την καταγραφή γεγονότων που αποδεικνύουν την Θεομητορική μεσιτεία.

Απόσπασμα από τον πρόλογο

Όλοι οι άνθρωποι δυνητικά είναι τέκνα του Θεού και επειδή οι Άγιοι έχουν τη μεγάλη αγάπη του Θεού, θαυματουργούν και θεραπεύουν και μη Ορθοδόξους. Έτσι π.χ. ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς που βρίσκεται στα Πρι- γκηπόννησα, κάνει πολλά θαύματα σε Μουσουλμάνους που ζητούν τη βοήθειά του. Πόσο μάλλον η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα της νέας κτίσεως, φανερώνει τη θαυματουργική Της ενέργεια και σε μη Ορθοδόξους, όπως διαπιστώνεται και στα θαύματα που θα αφηγηθούμε παρακάτω. Άλλοτε
ελέγχει και παιδαγωγεί, άλλοτε θεραπεύει και άλλοτε σώζει.
Η Δέσποινα Παναγία, «θρονιασμένη εις την καρδιάν μας», πηγάζει πολυτρόπως, αοράτως και μυστικώς, αλλ᾿ όμως και πραγματικώς, τας χάριτάς Της και ενεργεί τας θαυματουργίας Της εις τους προς Αυτήν καταφεύγοντας εν πίστει.
……………………………………………………………………………..

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Η Παναγία ανακουφίζει και παρηγορεί, στήνει γέφυρες εκεί που η αλλοτρίωση και ο απρόσωπος τεχνολογικός μας πολιτισμός, χώρισε καρδιές, ρήμαξε ψυχές και αποξένωσε τους ανθρώπους.

«Η Παναγία,  μας ενώνει όλους, εάν λάβωμεν υπ’ όψιν ότι πάρα πολλά θαύματα και θεραπείας ποικίλων ασθενειών έκανε αδιακρίτως … και εις Χριστιανούς και εις Μουσουλμάνους, και εις Ρωμηούς, και εις Τούρκους! …Είναι δροσοπηγή θείων χαρίτων η πανύμνητος Θεοτόκος και ξεδιψά αδιακρίτως όλους τους προστρέχοντας εις αυτήν! Αλλά και το Κοράνιον την τιμά ως Προφήτιδα και της αφιερώνει σελίδας ολοκλήρους με ωραίους λόγους ευλαβείας και με αρκετά στοιχεία από τον βίον της, γνωστά εις ημάς από την ιεράν Παράδοσιν της Εκκλησίας.

 …Ας Της ζητήσωμεν να γίνεται καθημερινώς, όπως Εκείνη ξέρει, γέφυρα συνεννοήσεως, καταλλαγής, φιλίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών και των λαών, και ιδιαιτέρως των εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ανέκαθεν η Μεγαλόχαρη … εχάριζε την παρηγορίαν των θαυμάτων Της και εις τους Χριστιανούς και εις τους Μουσουλμάνους που Την επεκαλούντο.

 (Αποσπάσματα από ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη     στην Παναγία Σουμελά 15-8-2010 και  15-8-2012)

——————————————————————————————-

Γράφει ο αείμνηστος Λευτέρης Ελευθεριάδηςμετά από μία επίσκεψη 
στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο:
«Τούρκοι και Τουρκάλες ανάβουν λαμπάδες στην Χάρη Της και παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία ,μαρμαρωμένοι από ευλάβεια … Και όταν κάποτε στην επιστροφή μιας συντροφιάς προσκυνητών από την Θεία Λειτουργία, μια Χριστιανή γριούλα ερώτησε μια Τουρκάλα, τι σχέση έχουν οι μουσουλμάνοι με την Παναγία, εκείνη απάντησε:
-Θεία Κερεκή, όταν οι σουλτάνοι μας δωρίζουν στην Παναγία Σουμελά λαμπάδες και δείχνουν τόσο σεβασμό στην αγιότητά Της, εμείς οι απλοί Τούρκοι, τι πρέπει να κάνουμε; Εμείς θα κρίνουμε τις πράξεις των σουλτάνων μας, ή πρέπει και εμείς να τους μιμηθούμε; Κάτι ξέρουν αυτοί, που είναι δυνατοί και ευτυχισμένοι. Ζητούμε και εμείς οι ταπεινοί την Χάρη Της και την παρακαλούμε με όλη μας την καρδιά να μας φυλάξει από κάθε κακό. Εμείς οι Τούρκοι δεν γεννηθήκαμε από κάποια πρώτη μάνα; Έχετε εσείς οι χριστιανοί την Άγια μάνα σας,τα ην Μεριέμανα, την Παναγία Σουμελά. Εμείς, που δεν έχουμε άγια Τουρκάλα, λατρεύουμε την δική σας… Κι αφού η Παναγία Σουμελά μας δέχεται, θα Την λατρεύουμε κι εμείς και θα Την παρακαλούμε να έχουμε την προστασία Της.»
 
——————————————————————————
Κατά το έτος 1871-2 εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη η φοβερή λοιμική αρρώστια της χολέρας με θύματα αρκετές χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο Σουλτάνος ζητούσε να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για την εξαφάνιση αυτής της κατάρας. Όταν ο Πατριάρχης Άνθιμος ο 6ος του συνέστησε να φέρει από το Άγιον Όρος την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, έστειλε ιδιαίτερο ατμόπλοιο στον όρμο της Μονής Βατοπαιδίου, παρέλαβε την Αγία Ζώνη και την μετέφερε στην Βασιλεύουσα και άρχισαν οι λιτανείες. Η Τιμία Ζώνη παρέμεινε επί τρίμηνο στην Πόλη και καθημερινά τελούνταν λειτουργίες, παρακλήσεις και παννυχίδες. Έτσι απομακρύνθηκε η θανατηφόρα νόσος. «Οἱ κάτοικοι περιέβαλλον αὐτὴν διὰ μεγάλων τιμῶν, ὁ δὲ Σουλτάνος ἐδωρήσατο αὐτῇ πολὺν χρυσόν¨».
—————————————————————————————
Κεντρική διάθεση. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ.
Iπποκράτους 43,
106 80 Αθήνα
Τηλ.: (210) 36 37 016 – 011
Fax:  (210) 36 26 646
  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  • Σόλωνος 71,
    106 79 Αθήνα
    Τηλ.: (210) 36 29 684
    Fax:  (210) 36 25 476
    Email: grbookstore@gmail.com

Τα περιεχόμενα του βιβλίου

Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-001Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-002Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-003Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-004Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-005

 

Pages from ATHANASIOU_PANAGIA_PRINT(1)-page-006

 

One thought on “Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ-(ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s