Το Μυστήριο της εν Χριστώ συζυγίας (πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου)

Kυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΘΩΣ το νέο βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (εκπαιδευτικού) με τίτλο –ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΣΥΖΥΓΙΑΣ (Θεολογική και ποιμαντική προσέγγιση στο μυστήριο του γάμου και τα προβλήματά του.)

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα μελέτη που ασχολείται με την βίωση του μυστηρίου του γάμου.

Στον πρόλογο του βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:

“…Η πολυετής ενασχόλησή μου με τη διακονία του ιερού μυστηρίου της Μετανοίας και Εξομολογήσεως νέων ανθρώπων και νέων ζευγαριών και το πλήθος των θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετώπισα, με οδήγησαν σε μια μαθητεία-έρευνα, προκειμένου να αναπαύσω πρόσωπα και να δοθούν λύσεις, όπου ήταν απαραίτητο.

Συγχρόνως όμως διαπίστωσα, κατά τη διακονία αυτή, ότι  αρκετά ζευγάρια διαθέτουν αγαθή προαίρεση για την οικοδομή. Ο λόγος όμως του Αποστόλου Παύλου «πῶς δὲ πιστεύσουσιν οὗ οὐκ  ἤκουσαν;» (Ρωμ. 10, 14) λειτούργησαν ως έναυσμα για την  εκτενέστερη ενασχόλησή μου  με θέματα της συζυγίας και της οικογένειας.

Η βίωση  του μυστηρίου του γάμου ως πηγή ευλογίας δεν είναι αυτονόητη. Εάν  θεωρηθεί ως μεγάλο εφόδιο  η Χάρη που προσφέρει η Εκκλησία στο νεόνυμφο ζευγάρι, τότε καίρια ποιμαντική ευθύνη είναι η γνώση μεταβολής της σε αδαπάνητο θησαυρό και πολύτιμη κληρονομιά. Αυτό είναι τέχνη ζωής και προϋποθέτει τη γνώση ορισμένων βασικών ερμηνευτικών κλειδιών, μερικά από τα οποία αναπτύσσονται στο βιβλίο.

Η πρόταση  των εκδόσεων ΑΘΩΣ, είχε ως  αποτέλεσμα, μέρος από τα θέματα αυτά να εκδοθούν, ώστε να αποτελέσουν βάση  πνευματικού προβληματισμού και ενημέρωσης, σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 Η εκπόνηση, όμως, της παρούσας εργασίας δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την αμέριστη και αφειδώλευτη συμπαράσταση των μελών της οικογένειάς μου, που ως συγκυρηναίοι σήκωσαν μαζί μου αγόγγυστα  για πολλά χρόνια το βάρος της ποιμαντικής μου διακονίας στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Όλους αυτούς ιδιαίτερα τους ευχαριστώ και εύχομαι να είναι η αφιλόδοξη αυτή βοήθειά τους θεάρεστη «εν εκείνη τη Ημέρα».

Τα περιεχόμενα του βιβλίου φαίνονται παρακάτω.

Σχολιάστε