Ο Άγιος Ραφαήλ και το »ενωτικό» συλλείτουργο στην Αγία Σοφία

23091

 

petraxili.blogspot.gr

Το έτος 1452 μ.Χ. το Έθνος υπέστη μια μεγάλη δοκιμασία,την «Ψευδοένωση» των Εκκλησιών…

Στην Κωνσταντινούπολη, στις 12 Δεκεμβρίου 1452, με πρωτοβουλία του Παλαιολόγου (είχε την απατηλή εντύπωση ότι έτσι εξυπηρετούσε το Έθνος, ξεχνώντας ότι ο μόνος φίλος και ανίκητος σύμμαχος είναι ο ίδιος ο Σωτήρας Χριστός) γίνεται «ενωτική λειτουργία», παρόντος του Καρδινάλιου Ισιδώρου (απεσταλμένου του Πάπα).

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος οργάνωσε το επίσημο συλλείτουργο στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας παρουσία του αντιπρόσωπου του Πάπα καρδινάλιου Ισίδωρου, στα πλαίσια της «ενωτικής πολιτικής» που εφάρμοζε έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα σωθεί η Βασιλεύουσα με τη βοήθεια του Πάπα, από τον εξαιρετικά ασφυκτικό τουρκικό κλοιό.

 

Εκείνη την εποχή ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, αλλά και ο Διάκονος Νικόλαος βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1452, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος, έλαβε χώρα το συλλείτουργο αυτό. Όμως, ο Πρωτοσύγκελος Ραφαήλ δεν θέλησε να παραστεί και ούτε και τον Διάκονό του άφησε να πάει. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό θα ήταν προδοσία της Πίστεως,επέλεξε να πειθαρχείσει στο Θεό και όχι στον Αυτοκράτωρα

«Όχι, και μέχρις εκεί. Σχέση ναι, βοήθεια ναι, συλλείτουργο με τους παπικούς ποτέ!…»

είπε..

Ο ασυγκράτητος θυμός του Παλαιολόγου

Ο Αυτοκράτορας θύμωσε πάρα πολύ και τιμώρησε με εξορία τους δύο Ιεράρχες.προσωρινά στην Αίνο. Γι’ αυτό και ο Άγιος Ραφαήλ ονομάζεται και ομολογητής, διότι παράτησε τις τιμές και δόξες του αξιώματός του και δεν υπολόγισε το κόστος της εναντίωσής του στον Αυτοκράτορα, προκειμένου να υπερασπιστεί την αλήθεια της Ορθοδοξίας έναντι της αιρέσεως του παπισμού.

(Τις τελευταίες ημέρες όμως πριν τον ηρωικό θάνατό του ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος,όταν δεν ήρθε η «δυτική βοήθεια», κατάλαβε το τραγικό του λάθος, και μέσα στην Αγία Σοφία, την τελευταία νύχτα, ζήτησε συγχώρεση από Θεό και ανθρώπους και ήσυχος την επομένη, έπεσε ως ήρωας και εθνομάρτυς, αφού πρώτα εξομολογήθηκε και κοινώνησε ως Αληθινός Ορθόδοξος γι΄ αυτό και ο Άγιος Ραφαήλ συνήθιζε να τον αποκαλεί μετά την ηρωική θυσία του με δάκρυα στα μάτια «Άγιο Αυτοκράτωρα Κωνσταντίνο»)

Αυτός ήταν ο λόγος λοιπόν που όταν άρχισε η πολιορκία της Βασιλεύουσας από τους τούρκους οι δύο Άγιοι πατέρες βρίσκονταν εκτός των τειχών της και μετά πέρασαν στην Μακεδονία.

Εκεί ήταν, όταν συνέβη η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, την αποφράδα εκείνη ημέρα Τρίτη 29η Μαΐου 1453, από τους επιδραμόντες από τα βάθη της Ασιατικής Μογγολίας Σελτζούκους Τούρ­κους.

Ο τελικός προορισμός τους ήταν η Λέσβος όπου και έγιναν μάρτυρες 9 έτη μετά,τον Απρίλιο του έτους 1462μ.χ

Αναρτήθηκε από Όλα Στην Φόρα

 

Advertisements

One thought on “Ο Άγιος Ραφαήλ και το »ενωτικό» συλλείτουργο στην Αγία Σοφία

  1. Από όλα όσα διάβασα για τη δυναστεία των Παλαιολόγων κατάλαβα ότι αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το ψευτορωμέΐκο, που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας. ο Μιχαήλ Η ο Παλαιολόγος σφετερίστηκε το 1261 το θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, για να γίνει αυτοκράτορας, αντί για τον γιο του Θεόδωρου Λάσκαρη Β, τον οποίο μάλιστα τύφλωσε. Ο Μιχαήλ Η ο Παλαιολόγος, ο ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων υπήρξε Λατίνος μέχρις το τέλος και για αυτό, όταν πέθανε δεν του έγινε κηδεία. Όταν διάβασα για τους μοναχούς που ,ετυμπανίσθησαν, επί Πατριάρχου Ιωάννου Βέκκου δεν είχα τη δύναμη να ψάξω για το όνομα του αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν ο Μιχαήλ Η ο Παλαιολόγος. κάπου 30 μοναχοί τότε αρνήθηκαν την συνύπαρξη με τον πάπα και τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ άλλους τους αποκεφάλισαν. Ο Μιχαήλ Η ο Παλαιολόγος υπήρξε αμείλικτος στους αντιπάλους του, πολλούς από τους οποίους ακρωτηρίασε. Κάποτε πρέπει να δούμε την αλήθεια. Να δούμε τι φταίει για το κατάντημα που έχουμε σήμερα. Κάποτε πρέπει να πάμε ν διαιωνίζουμε ψέματα, διότι δεν ωφελεί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s