Στην Αλάγια(Αlanya) της Εξαρχίας της Σίδης της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

ΑΛΑΓΙΑ (Alanya)

analya-modern

Ανατολικά και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Αττάλεια βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη Αλάγια, που σήμερα ονομάζεται Alanya.

Κατά την απογραφή του έτους 1893 ο πληθυσμός της ήταν 37.914. Προ της καταστροφής, οι Έλληνες που ζούσαν στην Αλάγια ήσαν περί τις 2.500.

  1. Οι Εκκλησίες της Αλάγιας2ήταν :
  2. Του Αγίου Γεωργίου, Βυζαντινός ναός με τοιχογραφίες αξιόλογης τέχνης. Κτισμένος στο λόφο του φρουρίου διατηρείται σε καλή κατάσταση.
  3. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένηςμε ιερέα τα τελευταία χρόνια τον παπα – Στέφανο.

Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ με ιερέα τα τελευταία χρόνια προ του ξεριζωμού τον παπα-Γιώργη . Οι δύο τελευταίοι ναοί έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Στήν Αλάγια λειτουργούσαν δύοσχολεία,αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο με τέσσερες τάξεις το καθένα.

Στην Αλάγια οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους συμπολίτες τους ήταν αρμονικές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας Αττικής βοήθησε στην αδελφοποίηση του Δήμου Alanya με τον Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου είχαν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες της Αλάγιας το 1922.

Η σημερινή πόλη Alanya παρουσιάζει τεράστια πρόοδο. Ο πληθυσμός της έφθασε τις 400.000, από τους οποίους 10.000 περίπου είναι Ευρωπαίοι.

24) Κατά προφορικές πληροφορίες του Προέδρου του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας Κ. Τσοπανάκη.

Η πόλη Αλάγια (σημερινή Alanya) είναι το αρχαίο Κορακήσιον, το οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Καλόν Όρος και ήταν έδρα Επισκοπής η οποία υπαγόταν στη Μητρόπολη Σίδης, (Πρώτης Παμφυλίας).
Γνωστοί Επίσκοποι Κορακησίου η Καλού Όρους είναι: 1

ο Θεόδουλος (παρέστη στην Β  Οἰκουμ. Σύνοδο),

ο Ματιθιανός (παρέστη στην Γ  Οἰκουμ. Σύνοδο),

ο Όμπριμος (παρέστη στην Δ  Οἰκουμ. Σύνοδο),

ο Νικήτας (παρέστη στην ΣΤ  Οἰκουμ. Σύνοδο),

ο Κόνων (παρέστη στην εν Τρούλλω Σύνοδο της Κων/λεως του 692).

Η Αλάγια βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Κιλικίας και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά της Αττάλειας.

Το κλίμα της είναι ιδιαίτερα ήπιο. Έχει πλούσιους πορτοκαλεώνες, φυτείες μπανάνας και παράγει πρώϊμα λαχανικά, με τα οποία τροφοδοτεί όλη την ενδοχώρα. Η θάλασσά της δεν είναι ποτέ πολύ κρύα και η παραλία της είναι αβαθής, ομαλή, αμμώδης, γι’αυτό προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Η σημερινή πόλη Alanya παρουσιάζει τεράστια πρόοδο. Ενώ προ 20ετιας ο πληθυσμός της ήταν 23.000 περίπου, όλοι Τούρκοι, κατά την απογραφή του έτους 2008 έφθασε τις 400.0002 περίπου, από τους οποίους 10.000 είναι Ευρωπαίοι.Σε τούτο συμβάλλουν και οι τοπικοί άρχοντες με την φιλόξενη πολιτική τους. Είναι ανοιχτοί προς τους ξένους. Μέχρι τώρα ο Δήμος Alanya έχει αδελφοποιηθεί με δέκα πόλεις της Κίνας και της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών είναι και ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου δραστηροποιείται «ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας Αττικής» και κάθε χρόνο οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκ περιτροπής, με συμμετοχή πλήθους κόσμου. Χαρακτηριστικό του «ανοιχτού μυαλού» που διαθέτουν είναι το ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Alanya, τον Ιούνιο του 2009 επέτυχε, κατόπιν ενεργειών του στην Κυβέρνηση, να περιέλθει στην ευθύνη του ο παλαιός Ορθόδοξος Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου και έχει αρχίσει την ριζική επισκευή του.4

 sidis-alanya

Μέχρι τον διωγμό στην Αλάγια ζούσαν 2.000 περίπου Χριστιανοί με μικρή αλλά ακμάζουσα Κοινότητα με τους Δημογέροντές της, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους ιερείς και τους δασκάλους της. Είχε τρεις Εκκλησίες. Δύο στην πόλη, τών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στον Γιοκαρή Μαχαλά (πάνω Ενορία) με Εφημέριο τον παπα-Γιώργη, τόν Άγιο Κωνσταντίνο, στον Ασαγή Μαχαλά (Κάτω Ενορία) με Εφημέριο τον παπα-Στέφανο5 και τόν  βυζαντινό ναό με τρούλλο6 μέσα στο Κάστρο, στον οποίο υπάρχουν ακόμα ίχνη, νωπογραφιών Αγίων. Υπήρχε και το Εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου πάνω από την πόλη, ψηλά στο βουνό, του οποίου – όπως προαναφέραμε – την επισκευή έχει αναλάβει ο Δήμος.

 sidis-alanya-byzantine-temple

Βυζαντινός ναός στό κάστρο τῆς Ἀλάγιας.

.sidis-alanya-stgeorge

 Το Εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου του βουνού, πάνω από την Αλάγια.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αλάγιας είχε δύο σχολεία, το Αρρεναγωγείο που στεγαζόταν κοντά στην Εκκλησία των Αρχαγγέλων και το Παρθεναγωγείο, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο, με τρεις δασκάλους. Όπως συνέβαινε και στις άλλες Χριστιανικές Κοινότητες και εδώ τους Δασκάλους τους μισθοδοτούσε η Κοινότητα, η οποία φρόντιζε και για την αποδοτική λειτουργία των Σχολείων.

Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους συμπολίτες τους ήταν αρμονικές. Μεταφέρω εδώ την ενδιαφέρουσα πληροφορία του ιατρού Παναγ. Π. Χατζηπέτρου : «Οι Χριστιανοί εκέρδισαν την εκτίμησιν και τον σεβασμόν των Τούρκων και ιδία των χωρικών. Χάρις εις τους Χριστιανούς που αγόραζαν του χωρικού τα προϊόντα και που του έδιδαν δουλειά και προπάντων του έδιδαν την αμοιβήν του όσον κανένας άλλος, κατώρθωνε να ζη οπωσδήποτε άνετα αυτός και η οικογένειά του. Έτσι με την απλοϊκήν ψυχήν και την ανθρωπιά του έτρεφεν ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον εργοδότην του λέγοντας : τρώγω το ψωμί του».7

Οι Έλληνες της Αλάγιας ήταν προοδευτικοί και δραστήριοι άνθρωποι και γι’αυτό στα μέρη που κατέφυγαν πρόσφυγες μετά τον διωγμό κατώρθωσαν να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία. Άλλοι κατέφυγαν στην κοντινή Κύπρο, άλλοι στην σημερινή Νέα Ιωνία Αττικής, αλλά και σε άλλα μέρη.

 sidis-alanya2

1 J.KODER σελ. 587.

2 Wikipedia.

3 Wikipedia.

4Ενα ακόμα χαρακτηριστικό γεγονός, που φανερώνει το προοδευτικό πνεύμα των Δημοτικών Αρχών της Alanya είναι και το εξής. Τον Ιούλιο του 2009 εν όψει της επίσκεψης ομάδας επισκεπτών από την Ελλάδα στον παλαιό ναό του Αγ. Γεωργίου, ο Δήμος είχε φροντίσει όχι μόνον για την καθαριότητα του χώρου, αλλά και για τον πλούσιο ανθοστολισμό ακόμα και της αυλής του ναού. Την άλλη ημέρα στην ιστοσελίδα του Δήμου παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από την εκδήλωση εκείνη καθώς και από την θερμή υποδοχή των επισκεπτών στο Δημαρχιακό μέγαρο υπό του Αντιδημάρχου (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του Δημάρχου) κατά την οποίαν ήταν παρόντες και οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, στους οποίους ανατέθηκε η επισκευή του ‘Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου.

5 Γ.Π.Π. σελ. 178.

6 Κατά πληροφορίαν του Κώστα Τσοπανάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας Αττικής, ο ναός αυτός φέρεται να ήταν αφιερωμένος στην Αγία Σοφία.

7 Π.Π.Χ. σ. 37.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ

(Μετά ἀπό 90 χρόνια)

???????????????????????????????????????????????????????????????

Οι εγκατεστημένοι στην Αλάγια (σημερινή Alanya) Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, γιόρτασαν φέτος τα Χριστούγεννα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Είναι κτίσμα του 19ου αιώνα, αλλά εγκαταλειμμένος από το έτος 1922, με φανερά τα στοιχεία της φθοράς του χρόνου.

Ο Δήμαρχος όμως της πόλεως φρόντισε με πολλή προθυμία για τον προσωρινό ευπρεπισμό του Ναού για την ακολουθία των Χριστουγέννων. Από την προηγούμενη μέρα έστειλε συνεργείο και καθάρισε μέσα και έξω το Ναό, ακόμη και το δρόμο. Κι επειδή η εκκλησία είναι σε κάποια απόσταση από την πόλη, διέθεσε δωρεάν λεωφορείο του Δήμου για τη μεταφορά των πιστών από το Δημαρχείο, όπου είχαν όλοι συγκεντρωθεί, μέχρι τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού.

Ανήμερα στήνονται στα γρήγορα τα πτυσσόμενα προσκυνητάρια και τοποθούνται οι ιερές εικόνες. Ευτρεπίζεται η Αγία Τράπεζα, ετοιμάζεται και η χωνευτή στην κόγχη του ιερού Βήματος Αγία Πρόθεση. Αυτή η Κόγχη, η μαυρισμένη από τα χρόνια, αλλά και από τα κεριά που «άγνωστοι» προσκυνητές αναμμένα επικολλούν, πόσο μοιάζει με το σκοτεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Λυτρωτής του κόσμου!

Το τροπάριο «Ετοιμάζου, Βηθλεέμ, ήνοικται πάσιν η Εδέμ  εὐτρεπίζου Εφραθά, ότι το ξύλον της ζωής εν τω Σπηλαίω εξήνθισεν…» ταιριάζει απόλυτα με την περίσταση.

Ο Όρθρος αρχίζει. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί, που εγεννήθη ο Χριστός…», ψάλλουν μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας, που ήρθαν από την Αττάλεια. Και οι πιστοί, από την περιοχή της Αλάγιας και κάποιοι από την Αττάλεια, κρατώντας από ένα άναμμένο κερί στο χέρι (μανουάλια δεν υπάρχουν), με φανερή τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, ξεκίνησαν την πορεία για τη Βηθλεέμ. Πρέπει να καταφέρουν μέσα στη λατρεία να γεννηθεί ο Κύριος και στις δικές τους καρδιές. Χρόνια την περίμεναν αυτή την ημέρα. Τρεις ώρες στέκονται όρθιοι, φαίνεται πως δε χορταίνουν την προσευχή, δεν κουράζονται όρθιοι να προσεύχονται, παρακολουθώντας τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Γι’ αυτό εντυπωσιασμένος ο δημοσιογράφος έγραψε την άλλη μέρα στην τοπική εφημερίδα μεταξύ των άλλων: Η ακολουθία τους διήρκησε τρεις ώρες!

???????????????????????????????????????????????????????????????

Συγκινημένοι συλλειτούργησαν ο οικείος Ποιμενάρχης π. Σωτήριος με τον Ιερομόναχο π. Μιχαήλ, εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Παύλου και Αγίου Αλυπίου Αττάλειας, και προσευχήθηκαν με ευγνωμοσύνη θερμή για τη μεγάλη αυτή ευλογία αυτά τα Χριστούγεννα.

Η συγκίνηση των πιστών έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν ο Λειτουργός του Θεού τους προσκάλεσε: «Μετά φόβου Θεού…προσέλθετε». Και η ικεσία του κάθε πιστού ήταν: «Κύριε, ο εκ Παρθένου τεχθείς, την καρδίαν μου καθάρισον, ναόν αυτήν ποιών του αχράντου σου Σώματος και Αίματος».

Πρέπει να έχει στερηθεί κανείς για χρόνια τη Θεία Κοινωνία, για να καταλάβει τις στιγμές αυτές! Ο ιερός χορός των ψαλτών επιβεβαιώνει μελωδικά: «Λύτρωσιν απέστειλε Κύριος τω λαώ αυτού».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στην αυλή του Ναού όπου ο Δήμαρχος της Αλάγιας από την παραμονή φρόντισε νη στηθούν τέντες, οι πιστοί αντάλλαξαν μεταξύ τους και με τους Λειτουργούς του Θεού τις θερμές Χριστουγεννιάτικες ευχές τους και εξέφρασαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για όσα έζησαν. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, με την ιδανική για χειμώνα θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου.

Εκεί συζητώντας αποφασίσαμε, με το νέο έτος, να τελείται η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού, σε πρώτη φάση μια φορά το μήνα, με την προοπτική, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να λειτουργεί ο Ναός κανονικά κάθε Κυριακή.

Πιο πάνω από το Ναό βρίσκεται ο φτωχικός οικισμός των ποιμένων. Κάτω στους πρόποδες του Βουνού και μπροστά μας απλώνεται η μεγάλη πόλη της Alanya με τους 5.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς, κυρίως σλαβόφωνους, που έχουν εγκατασταθεί εκεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στο βάθος απολαύσαμε τη θέα με τη Μεσόγειο που απλώνεται με τα καθαρά γαλάζια νερά της, τα οποία κάποτε διέσχιζε ο Απόστολος Παύλος, για να μεταφέρει το λυτρωτικό μήνυμα του Ευαγγελίου στα έθνη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ 2012

Μετά το εορταστικό γεύμα κάτω στην πόλη, δίπλα στη θάλασσα, ο κ. Δήμαρχος προσέφερε τσάι, στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου, στους Κληρικούς και στις αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων των Ορθοδόξων Συνδέσμων Alanya και Antalya. Εκεί ο Δήμαρχος μας αποκάλυψε το συγκλονιστικό νέο! Μας είπε πως έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη γενική ανακαίνιση του ναού του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, για να εξυπηρετούνται οι λειτουργικές ανάγκες των Ορθοδόξων Χριστιανών της Alanya!

Την άλλη μέρα οι εφημερίδες του τόπου πρόβαλαν τη δήλωση του Δημάρχου με τον τίτλο: ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ALANYA!

ΠΗΓΗ.ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

Σχολιάστε