Κρυπτοχριστιανισμός και κρυπτοχριστιανοί στα Νότια Βαλκάνια στην Μικρά Ασία και στην Κύπρο.(Νέα έκδοση)

Εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου και εκπαιδευτικού(χημικού) Δημητρίου Αθανασίου με τον τίτλο-

ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Πρόκειται για ιστορική και θεολογική προσέγγιση στην κατακομβική εκκλησία των δακρύων, με συγκλονιστικές διηγήσεις από το  συναξάρι της πονεμένης ρωμιοσύνης.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας εκτός των άλλων αναφέρει:

«Η παρούσα εργασία ασχολείται με το φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού από τότε που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα και είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έρευνας, που βασίζεται σε περισσότερες από εκατό βιβλιογραφικές πηγές….

…ο κρυπτοχριστιανισμός  κάτω από την οθωμανική αυτοκρατορία ,όπως το γνωρίζουμε από πηγές του 18ου και 19 ου αιώνα είχε ιδιαίτερη σημασία στην Αλβανία ,στην Ήπειρο , στην Κύπρο , στην Κρήτη στην Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο στον μικρασιατικό Πόντο. Βέβαια έχουμε αναφορές για  μεμονωμένες περιπτώσεις Κρυπτοχριστιανών και σε άλλες περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το κρυπτοχριστιανικό φαινόμενο προέκυπτε, κατά την άποψη του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, κατά κανόνα πάντα με τον ίδιο τρόπο: Με την κατάκτηση της χώρας ή της περιοχής από τους Μουσουλμάνους άρχιζε η διαδικασία εξισλαμισμού : Ένα μέρος του πληθυσμού αποδεχόταν την θρησκεία και με το πέρασμα του χρόνου ταυτιζόταν μαζί της , ένα άλλο, πολύ μικρότερο μέρος , ήταν αποφασισμένο να πολεμήσει για την πίστη του και ενδεχομένως να πεθάνει για αυτή. Ανάμεσα στους δύο αυτούς αντίθετους τρόπους συμπεριφοράς θα πρέπει να εντάξουμε έναν τρίτο , την συμπεριφορά των ανθρώπων εκείνων που διάλεγαν τον δρόμο του Κρυπτοχριστιανισμού είτε γιατί αναγκάζονταν να αποδεχθούν χωρίς την θέληση τους το Ισλάμ είτε για διάφορους άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς  λόγους.  Έτσι αποφάσιζαν , παρ’ όλη την εσωτερική σύνδεση τους με τον Χριστιανισμό να αποδεχτούν εξωτερικά την νέα θρησκεία.

Παρίσταναν εξωτερικά τους μωαμεθανούς, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αλλά μυστικά ζούσαν ως ορθόδοξοι. Ήταν ένα δράμα, αλλά ταυτόχρονα και μια ισχυρή απόδειξη της χριστιανικής συνείδησής τους. Τι και αν κάτοικοι χωριών στον Πόντο εκτελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ως μωαμεθανοί. Παράλληλα σε ερημικά και εγκαταλελειμμένα παρεκκλήσια, όπου ιερείς ντυμένοι δερβίσηδες, που ταξίδευαν από χωριό σε χωριό, για να εξυπηρετούν κρυφά τις θρησκευτικές ανάγκες των κρυπτοχριστιανών, έψαλλαν τη θεία λειτουργία, κοινωνούσαν και εξομολογούνταν.

Τι και αν πήγαιναν υποχρεωτικά στα τζαμιά για το τακτικό ναμάζι, εκεί μέσα μυστικά και σιωπηρά η προσευχή τους ήταν χριστιανική.

Όσο πιο κρυφά γινόταν και με πολλές δυσκολίες, όταν μπορούσαν, έκαναν ορθόδοξο γάμο και βάφτιζαν τα παιδιά….. ….Tο φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού είναι ένα ειδικό και ακραίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Έλληνες του Πόντου επέζησαν και έφεραν τη θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους θριαμβευτικά, υποχωρώντας παροδικά στη θύελλα και τους καταπιεστικούς μουσουλμανικούς κανόνες αλλά χρησιμοποιώντας το πνεύμα τους, για να σώζουν τις ζωές και τον εθνισμό τους.

O Θεός έκανε όλα τα δέντρα του δάσους, μας λέει ο Gretan στην ιστορία του. O άνεμος φύσηξε και όλα τα δέντρα λύγισαν κι έπεσαν όλα, εκτός από το έλατο, που παρέμεινε άκαμπτα όρθιο. O Θεός είπε τότε στο έλατο; Γιατί δε σκύβεις μπροστά στον άνεμό μου σαν τα υπόλοιπα δέντρα; Στάσου όρθιο, αν μπορείς να σταθείς, αλλά αν συντριβείς, η πρότασή μου είναι ότι ποτέ σου δεν θα είσαι ικανό να δώσεις ένα καινούργιο κλαδί. H συντριβή σου θα είναι μοιραία». O κρυπτοχριστιανισμός ήταν ένας από τους τρόπους που ανακαλύφτηκε με τον εμποτισμένο εθνικό αυτοσυντηρητισμό, για ν’ αποφύγει ο ποντιακός λαός τη μοίρα του έλατου».

Το βιβλίο έχει 270 σελίδες και το περιεχόμενό του αναπτύσσεται σε τέσσερα κεφάλαια που φαίνονται στην συνέχεια.

Το βιβλίο έχει 270 σελίδες και το περιεχόμενό του αναπτύσσεται σε τέσσερα κεφάλαια που φαίνονται στην συνέχεια. Διατίθεται από τις εκδόσεις Γρηγόρη.

Iπποκράτους 43,-Τ.Κ.106 80 Αθήνα Τηλ.: (210) 36 37 016 – 011 Fax:  (210) 36 26 646 Email: info@grigorisbooks.gr
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s