O εκκλησιαστικός λαϊκισμός των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναδημοσίευση δύο παλιότερων άρθρων απο το ιστολόγιο-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ του θεολόγου Παναγιώτη Ανδριόπουλου

ΟΙ «ΜΑΓΙΚΕΣ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Il y a bien de différence entre rire de la religion, et rire de ceux qui la profanent par leurs opinions extravagantes (Pascal, Lettres 11).
Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά η Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη, και ελπίζω να είναι κατανοητά τοις πάσι. Και όμως τα επαναλαμβάνω: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ειρωνείας της θρησκείας και της ειρωνείας εκείνων που τη βεβηλώνουν με τις εξωφρενικές απόψεις τους».

Αφορμή για τα παραπάνω λόγια είναι το νοσηρό γεγονός που ακμάζει αυτές τις μέρες καθώς πλησιάζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Μιλώ για τις λειτουργίες και τις αγρυπνίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Προς ενίσχυσιν και φωτισμόν των μαθητών! Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι ιερείς παίζουν θέατρο στην Εκκλησία. Το επιθυμούσαν, μάλλον, θέατρο σκιών, αλλά προέκυψε θέατρο του παραλόγου. Όταν ο «πιστός λαός» περνά ακόμα μια δύσκολη φάση, τρέχουν αυτοί οι αετονύχηδες και τον πιάνουν καλλιεργώντας την ψεύτικη ανάγκη για το θαύμα. Όποιο θαύμα επιζητούμε δεν σώζει· τρία θαύματα μάς σώζουν και τα κάνει ο Χριστός κι όχι ο παπάς· ο Χριστός σαρκώθηκε, αναστήθηκε και συνεχίζει να μας δίνει το σώμα και το αίμα Του για μετάληψη. Κάθε άλλο «θαύμα» είναι δεισιδαιμονία, είναι η μαγική λύση και όχι η σωτήρια.
Έτσι, λοιπόν, ο μαθητής δεν θέλει λειτουργίες και αγρυπνίες για να περάσει τις πανελλήνιες. Αν υποθέσουμε ότι πάει έστω και ένας μαθητής ελευθέρως. Ο απόστολος Ιάκωβος συμβουλεύει να δώσουμε στον πεινασμένο αδελφό ένα κομμάτι ψωμί αντί λόγων. Στην προκειμένη περίπτωση ας πάνε οι καλοπληρωμένοι παπάδες να βοηθήσουν τα παιδιά πληρώνοντας τα ιδιαίτερα που μαστίζουν τους γονείς τους, για να μην πω το αυτονόητο, το οποίο είναι να αγωνιστούν με όσους παλεύουν για την ανατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος που γέννησε τα φροντιστήρια. Ο όποιος θυμός που εκφράζω είναι λίγος σε σύγκριση με την πίεση η οποία ασκείται και αισθάνεται ο μαθητής.
Ας φροντίσουν – ξεχασμένη λέξη – οι πατέρες – άλλη ξεχασμένη – για τη διασκέδαση, την χαλάρωση του μαθητή, παρά να υπόσχονται θαύματα με τις πολύωρες παραστάσεις επίκλησης του θαύματος που δεν θα γίνει. Μια που μιλάμε για τις αγρυπνίες, ίσως, πρέπει να θυμηθούν οι σταυροφόροι παπάδες- «θελήματι Θεού» όλοι φοράνε σταυρούς – ότι οι αγρυπνίες τελούνται συγκεκριμένες μέρες σύμφωνα με το Τυπικό. Και σύμφωνα με την εκκλησιολογική αντίληψη οι αγρυπνίες έχουν ένα σκοπό: τον εορτασμό της Θείας Ευχαριστίας με μεγάλη λαμπρότητα ένεκεν κάποιου σημαντικού εκκλησιαστικού γεγονότος (το ίδιο και η Θεία Λειτουργία, που τελείται στη μνήμη των αγίων, στις Δεσποτικές και Θεομητορικές γιορτές). Δεν είναι οι αγρυπνίες φάρμακο για γρίπη, ούτε των ανθρώπων, ούτε των χοίρων.
Ας αφήσουν, λοιπόν, οι ιερείς τις αγρυπνίες και την ιερή βατολογία, να ξεκουραστούν οι ίδιοι, ο Θεός και όσοι μαθητές παρασέρνονται στα θέατρά τους. Πάω και εγώ τώρα να κάνω αγρυπνία για να περάσουν όσοι μαθητές δεν πάτησαν ούτε σε εκκλησία, ούτε στο σχολείο.
Προμηθεύς

ΤΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΥΛΟ» ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΚΡΑΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ήδη από το 2009, δηλ. εδώ και εννιά χρόνια, είχαμε αναφερθεί στο φαιδρό – τουλάχιστον – φαινόμενο των Λειτουργιών και Αγρυπνιών για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το πρώτο σχετικό κείμενο στην Ιδιωτική Οδό ήταν του φιλολόγου – θεολόγου και μεταφραστή Roni Bou Saba, με τίτλο: Οι «μαγικές» λειτουργίες για τις Πανελλαδικές.
Το φαινόμενο εισήγαγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με ειδικές λειτουργίες και παρακλήσεις, με μηνύματα ενθάρρυνσης προς τους μαθητές, με στυλό, εικονίτσες και άλλες ευλογίες.
…………………………………………………………………………………………………
Όμως δεν είναι τίποτε άλλο από μία έκφραση λαϊκισμού της ποιμαίνουσας Εκκλησίας. Δυστυχώς η Εκκλησία διολίσθησε στον λαϊκισμό και άρα τα «ευλογημένα» στυλό θεωρούνται πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για κάποιους από τους υποψηφίους των πανελλαδικών.
Οι ενορίες και οι μητροπόλεις φροντίζουν να διαδώσουν την …συνταρακτική είδηση, ότι, δηλαδή, θα κάνουν μια ειδική ακολουθία «για τα παιδιά μας» που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια αναρτούν το «μέγα» αυτό γεγονός στο διαδίκτυο κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…
Ευτυχώς όταν έδωσα πανελλαδικές δεν υπήρχε αυτή η λειτουργική …μόδα. Τίποτε από αυτά. Τώρα θεωρούνται αυτονόητα, λόγω της απώλειας της πνευματικότητος και της σοβαρότητος. Γιατί πολλές από αυτές τις λειτουργικές εκδηλώσεις εκτρέπονται – φευ! – στα όρια του γελοίου…
Ο λαϊκισμός κάνει θραύση στην Εκκλησία μας, δυστυχώς…
Λειτουργίες για τις Πανελλαδικές, περιφορές λειψάνων και αντιγράφων εικόνων, «πυρφόρα» συλλαλητήρια για την Μακεδονία, κολακεία του «πιστού ελληνικού λαού» κ.ο.κ.
Κι αυτού του είδους ο λαϊκισμός πάει μαζί με την ευτέλεια και την ανελευθερία.

One thought on “O εκκλησιαστικός λαϊκισμός των πανελλαδικών εξετάσεων.

  1. ΚΡΙΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ (ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΑΓΙΚΟ), ΑΛΛΆ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ!
    Και, δυστυχέστατα, τα » κρούσματα», σε πλείστα όσα επίπεδα, αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, εν τοις εσχάτοις καιροίς……( αλήθεια, ο κάθε τοποτηρητής / επίσκοπος, και εν γένει, η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΑ;)
    ΥΓ: Μήπως να προνοηθεί και ακολουθία για….γενικό ξεμάτιασμα, μήπως ματιαστούν οι αριστούχοι;;;( μια ιδέα ρίχνω η έρμος)🤔😥😓😞😯😒🤔🤔

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s