ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ» & «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ» – Ξενώνας Φιλοξενίας Άγαμων Μητέρων & Κακοποιημένων Γυναικών

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ» & «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ» – Ξενώνας Φιλοξενίας Άγαμων Μητέρων & Κακοποιημένων Γυναικών. ΘΕΡΜΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310461145
Εδώ και 33 χρόνια, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Εφαρμογών «Το σπίτι της Μαρίας», το οποίο στηρίζει τις άγαμες εγκυμονούσες και κακοποιημένες γυναίκες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και θρησκεύματος.
Είναι το μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο, ιδρύθηκε ως Νομικό Πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος με δωρεά κτήματος 9 στρεμμάτων της ακούραστης πρεσβυτέρας Στυλιανής Πλευράκη και του συζύγου της, ιερέα Κωνσταντίνου Πλευράκη, και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 33 έτη λειτουργίας του ιδρύματος έχουν περάσει από εκεί περίπου 250 γυναίκες, ηλικίας 16-50 ετών, εκ των οποίων κάποιες με τα παιδιά τους.
Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν δύο άγαμες μητέρες ζήτησαν τη βοήθεια του ιερέα και της συζύγου του, αφού δεν είχαν πού αλλού να απευθυνθούν. «Ξεκινήσαμε από τη φιλοξενία στο σπίτι μας, όταν βρέθηκαν δύο κοπέλες άγαμες με δύο παιδιά νεογέννητα. Όπως ξέρετε, ο Χριστός την αμαρτία την καταδίκασε, τον αμαρτωλό τον αγκάλιασε. Και, βέβαια, η Εκκλησία τις προγαμιαίες σχέσεις δεν τις εγκρίνει, αλλά δεν μπορούμε, από τη στιγμή που θα γίνει η σύλληψη, να πούμε στην κοπέλα “έκανες αυτό που έκανες, να πας να πνιγείς”, λέει η πρεσβυτέρα.
Επειδή, όμως, η ανάγκη για βοήθεια ήταν μεγαλύτερη, το ζεύγος Πλευράκη αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι όπου έμενε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να φτιάξει τον ξενώνα στη Θέρμη μέσα στο κτήμα που αγόρασε, έκτασης 300 τ.μ., και να αφιερώσει όλη του τη ζωή εκεί. Στο ίδρυμα-ξενώνα μπορεί να καταφύγει, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, κάθε γυναίκα που είναι έγκυος, παντρεμένη ή ανύπαντρη, που ξαφνικά έμεινε μόνη, ανυπεράσπιστη και, λόγω της καταστάσεώς της, δεν μπορεί να εργαστεί.
«Από την ώρα, λοιπόν, που θα καταφύγει μια γυναίκα σε εμάς, δεν έχει ανάγκη να νοιαστεί για τίποτα», σημειώνει η πρεσβυτέρα και προσθέτει: «Ό,τι κι αν χρειαστεί, όχι μόνο ώσπου να γεννήσει, αλλά μέχρι να λυθεί το πρόβλημά της, της προσφέρεται δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή αμοιβή».
Παράλληλα, η πρεσβυτέρα με τον ιερέα σύζυγό της προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τον πατέρα του παιδιού, προκειμένου να τους συμφιλιώσουν ή να συντελέσουν στο γάμο τους. «Δεν διώχνεται καμία, εάν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημά της. Παραδείγματος χάριν, όταν μια κοπέλα μάς εμπιστευθεί το πρόβλημά της, πρώτη μας δουλειά είναι να βρούμε το παλικάρι με το οποίο έχει κάνει το παιδί. Αρχίζει η επαφή μαζί του και η πρόσκληση να έρθει να τη δει. Σκοπός μας δεν είναι απλώς η επανασύνδεση των σχέσεων, αλλά ο γάμος. Και σε αυτόν τον τομέα αρκετές περιπτώσεις είχαν αίσιο τέλος. Όμως και αρκετές δεν είχαν.
«Μια μητέρα που δεν έχει άλλη λύση μπορεί να μείνει εδώ μέχρι να ξεπεράσει το πρόβλημά της. Το πότε θα γίνει αυτό δε μας αφορά, η μητέρα μπορεί να μείνει εδώ όσο καιρό χρειάζεται. Το ίδρυμα θα την ντύσει, από παπούτσια και κάλτσες μέχρι εσώρουχα. Έχει συμβεί κοπέλες να μείνουν δύο και τρία χρόνια», αναφέρει η κυρία Στυλιανή.
Συχνά, μάλιστα, φιλοξενούν και κακοποιημένες γυναίκες.
Πέρα από την κατοικία, την τροφή, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, ο πατέρας Πλευράκης και η πρεσβυτέρα παρέχουν στις κοπέλες πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη.
«Βοηθάμε τις κοπέλες να συνέλθουν, να ηρεμήσουν πνευματικά, να βρουν τον εαυτό τους και το Θεό, να γεννήσουν με χαρά και ελπίδα το παιδί τους. Είμαστε εναντίον των εκτρώσεων. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο ασφαλείας στις κοπέλες, να τους πούμε ότι δεν είναι λύση να “πετάξουν” το παιδί. Πρέπει να διευρυνθεί η εκστρατεία ανά το πανελλήνιο, ώστε να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες, μικρές και μεγάλες, να αποφεύγουν τις αμβλώσεις, τη στιγμή μάλιστα που το Έθνος αντιμετωπίζει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Το μήνυμα πρέπει να φτάσει όχι μόνο στα αυτιά, αλλά και στην καρδιά της κάθε κοπέλας. Κάθε γυναίκα που συλλαμβάνει παιδί πρέπει να το αφήνει να γεννηθεί. Μπορεί να έγινε ένα λάθος, ο Θεός θα το συγχωρήσει, αλλά να μη γίνεται και ένα έγκλημα!», λέει η πρεσβυτέρα.
«Αυτό που κάνουμε δεν είναι έργο προϋπολογισμού, αλλά έργο πίστεως», καταλήγει η κυρία Στυλιανή.
Οι υποχρεώσεις και τα έξοδα του ξενώνα και των γυναικών που φιλοξενούνται καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική ενίσχυση των φίλων, των συνδρομητών και των συνεργατών του έργου.
Στις εγκαταστάσεις του ξενώνα δημιουργήθηκε και εκκλησιαστικό Κοινωνικό Ιατρείο, στο οποίο γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όλους, απόρους, αστέγους και ανασφαλίστους, ανεξαρτήτως χρώματος ή γλώσσας.
΄΄Η Ζήνα Κουτσελίνη συνάντησε στην Θεσσαλονίκη τον Πατέρα Κωνσταντίνο και την Πρεσβυτέρα του, που έδωσαν όλη του την ζωή στις άγαμες μητέρες΄΄
Πηγή βίντεο: startvgr «Αλήθειες με τη Ζήνα» – 26.5.2017
https://www.youtube.com/watch?v=UZb1l…
https://www.youtube.com/channel/UCwUN…

Advertisements

One thought on “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ» & «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ» – Ξενώνας Φιλοξενίας Άγαμων Μητέρων & Κακοποιημένων Γυναικών

  1. Παράθεμα: Ορθόδοξο Χριστιανικό Ίδρυμα “Ευαγγελιστής Μάρκος” και “Το Σπίτι της Μαρίας” – Ξενώνας Φιλοξενίας Άγαμων Μητέρων και Κακοποιημένων Γυν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s