ΤΑ ΦΥΛΑΧΤΑ ΩΣ ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟ(!!!!!!!!!!!!!!!!)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ ΦΥΛΑΧΤΑ

Είναι πολύ παλιά η παράδοση των φυλαχτών. Τα φυλαχτά τα φορούν οι άνθρωποι για να προστατεύονται από το κακό. Χρειάζεται όμως μια ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό. Πολλοί άνθρωποι τα φυλαχτά τα θεωρούν μαγικά, ότι δήθεν έχουν κάποιες δυνάμεις ανώτερες εξισώνοντας τα λανθασμένα με την ίδια τη θεότητα. Και σ’ αυτό το κεφάλαιο επικρατεί μεγάλη άγνοια. Οι χριστιανοί μπερδεύουν διάφορες χριστιανικές αντιλήψεις με δοξασίες, δεισιδαιμονίες και θεία αντικείμενα (όπως ζέον, ευχέλαιο κι άλλα) προκειμένου να πετύχουν να αποκτήσουν ένα φυλαχτό.

Σε δεκαπενθήμερη εφημερίδα  που ανήκει στον εκκλησιαστικό τύπο, σε ένα από τα δώρα που προσφέρει στους αναγνώστες είναι  και φυλαχτά. Και  διαφημίζει την προσφορά της ως εξής:

«Ευλογημένο φυλαχτό με τις ευχές των μοναχών .Μοναδικό αποκλειστικό δώρο σε πολλά χρώματα για να επιλέξετε..».

Η ενέργεια αυτή της συγκεκριμένης εφημερίδας (και όχι μόνο) δημιουργεί πολλά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό.

Α. Από πότε οι μοναχοί ευλογούν φυλαχτά; Η ευλογία έχει σχέση με την ιερωσύνη και όχι με το μοναχικό σχήμα.

Β. Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για ιερομονάχους που ευλογούν φυλαχτά για να μοιράσουν εφημερίδες,(με το αζημίωτο φυσικά), τότε πρόκειται για μια διαστρεβλωτική ποιμαντική που καλλιεργεί την «ουκ κατ΄επίγνωση πίστη», αλλά την δεισιδαιμονία με ο,τι άλλο αυτή συνοδεύεται.

Γ. Από πότε το χρώμα των φυλαχτών έχει σχέση και με την αγιαστική χάρη, που υποτίθεται ότι φέρουν;

Δ. Είναι γνωστό «τοις πάσι» ότι τα έντυπα ΜΜΕ διακινούνται από πρακτορεία μαζί (σωρηδόν) με κάθε λογής άλλα έντυπα και μάλιστα άσεμνου και ανήθικου περιεχομένου. Επομένως μια τέτοια ενέργεια συγχρωτισμού της συγκεκριμένης εφημερίδας με το φυλαχτό με τα παραπάνω έντυπα αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΣΕΒΕΙΑ.

Ε. Τα φυλαχτά αυτά  εύκολα έρχεται στα χέρια όσων ασχολούνται με τις γητείες και κάθε είδους μαγείας.

Πρέπει το χριστεπώνυμο πλήρωμα να κατανοήσει ότι  τα φυλαχτά από μόνα τους δεν σώζουν, εάν δεν υπάρχει πίστη στο Θεό, συνοδευομένη από τη συμμετοχή στα ιερά μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τα φυλαχτά είναι μέσα ιερά προς σωτηρίαν, δεν είναι μόδα. Είναι δε και αυτά τα φυλαχτά μεταδοτικά της χάριτος του Θεού.

Ο Άγιος  Παΐσιος ερωτώμενος για τα φυλαχτά έλεγε: «Καλύτερα να δίνετε σταυρουδάκια, όταν σας ζητούν φυλαχτό. Μην κάνετε φυλαχτά, γιατί και οι μάγοι τώρα κάνουν φυλαχτά. Βάζουν απ’ έξω καμμιά εικονίτσα ή σταυρό, αλλά μέσα έχουν διάφορα μαγικά. Βλέπουν οι άνθρωποι την εικόνα ή τον σταυρό και μπερδεύονται.

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.Εκ παραδρομής γράφτηκε αρχικά ότι η εφημερίδα είναι εβδομαδιαία,ενώ είναι τελικά δεκαπενθήμερη.Στο παραπάνω κείμενο έγινε η διόρθωση,προκειμένου να μην ταυτίζεται η εφημερίδα με την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη και ουδεμία σχέση έχει με τέτοιου είδους «προσφορές». Και όπως δήλωσε γραπτώς ο Διευθυντής της εφημερίδας «καταδικάζει και απορρίπτει τέτοιες μεθόδους.».

π.Δημήτριος Αθανασίου.

————————————————————–

 

Advertisements

3 thoughts on “ΤΑ ΦΥΛΑΧΤΑ ΩΣ ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟ(!!!!!!!!!!!!!!!!)

  1. Προς αρση πιθανων παρεξηγησεων παρακαλω να σημειωθεί ότι το σχόλιο αφορά την εφημερίδα «Κιβωτός» που δεν είναι εβδομαδιαία και όχι την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη και ουδεμία σχέση έχει με τέτοιου είδους «προσφορές». Μάλιστα της καταδικάζει και απορρίπτει τέτοιες μεθόδους. Ευχαριστώ
    Δ. Ριζούλης, διευθυντής Ορθόδοξης Αλήθειας

  2. Ορθη επαναληψη

    Προς αρση πιθανων παρεξηγησεων παρακαλω να σημειωθεί ότι το σχόλιο αφορά την εφημερίδα «Κιβωτός» που δεν είναι εβδομαδιαία και όχι την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη και ουδεμία σχέση έχει με τέτοιου είδους «προσφορές». Μάλιστα τις καταδικάζει και απορρίπτει τέτοιες μεθόδους. Ευχαριστώ
    Δ. Ριζούλης, διευθυντής Ορθόδοξης Αλήθειας

  3. εχω στειλει ορθη επαναληψη για ενα ορθογραφικο λαθος που υπαρχει. παρακαλω αν μπορειτε δημοσιευστε το σωστο σχολιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s