ΑΡΣΑΚΙΟΣ – ΑΤΤΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΑΚΙΟΣ

 

%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%b1%cf%81%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%83

Μοιχεπιβασία

 

            Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως (404-405), αδελφός του αρχιεπισκόπου αγίου Νεκταρίου. Εκλέχτηκε μετά τη δεύτερη εξορία του Ιωάννου Χρυσοστόμου. Οι συνθήκες εκλογής του δεν ευνοούσαν την άμεση αποδοχή του, γιατί οι οπαδοί του Χρυσοστόμου έμεναν πιστοί στον άδικα διωκόμενο ιεράρχη. Αρχιεράτευσε για μικρό χρονικό διάστημα (14 μήνες) με σύνεση. Η Εκκλησία τον τίμησε ως άγιο και εορτάζει τη μνήμη του στις 11 Οκτωβρίου.

 

Ο Ελενοπόλεως Παλλάδιος, σύγχρονος του Ι. Χρυσοστόμου, εξορισθείς και αυτός, καταγράφει στο έργο του «Διάλογος περί του βίου του Ιωάννου Χρυσοστόμου»: «Αρσάκιος δε ο αδελφός του μακαρίου Νεκταρίου, αντεισήγετο τω τόπω του Ιωάννου, ανδρός ιεροφάντου, άνθρωπος ιχθύος αφωνότερος και βατράχου απραγότερος».

 

Ο ίδιος ο Ι. Χρυσόστομος σε επιστολή του προς τον Επίσκοπο Κυριακό, επίσης εξόριστο αναφέρει περί του Αρσακίου τα εξής (κατά μετάφραση αγίου Νικοδήμου): «Ήκουσα δε και δια τον φλύαρον εκείνον Αρσάκιον, τον οποίον εκάθισεν η βασίλισσα πατριάρχην εις τον θρόνον μου, ότι καθ’ υπερβολήν έθλιψε τους αδελφούς και τας παρθένους, οίτινες με υπερησπίζοντο και δεν ηθέλησαν να συγκοινωνήσωσι με αυτόν, εκ των οποίων πολλοί και απέθανον εν τη φυλακή δι’ αγάπην μου. Εκείνος, λέγω ο προβατόσχημος λύκος, ο οποίος έχει μεν σχήμα επισκόπου, είναι δε μοιχός κατ’ αλήθειαν, διότι καθώς η γυνή ονομάζεται μοιχαλίς, όταν, ζώντος του ανδρός της, λάβη άλλον άνδρα, ούτω αυτός είναι μοιχός ουχί κατά σάρκα, αλλά κατά πνεύμα, επειδή ζώντος εμού του επισκόπου της Κωνσταντινουπόλεως, αυτός ήρπασε τον θρόνον μου». Βέβαια, πως ένας μοιχεπιβάτης και προβατόσχημος λύκος ανακηρύσσεται άγιος, αυτό είναι πρόβλημα, που μόνο η Εκκλησία μπορεί να απαντήσει.

 

ΑΓΙΟΣ ΑΤΤΙΚΟΣ

 %ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

            Μοιχεπιβασία

 

            Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως (406-425). Διαδέχθηκε τον Αρσάκιο και συνέχισε την πολεμική εναντίον των οπαδών του Ιωάννη Χρυσόστομου μέχρι το 416, οπότε δέχθηκε την αποκατάστασή του και την εγγραφή του ονόματός του στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Κων/πόλεως για να λήξει το σχίσμα. Διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, την ποιμαντική του δράση και τους αντιαιρετικούς του αγώνες. Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Ιανουαρίου.

 

Ο βιογράφος του Ι. Χρυσοστόμου, Ελενοπόλεως Παλλάδιος καταγράφει για τον Αττικό, ότι είναι «πάσης μηχανής τεχνίτης κατά του Ιωάννου» και με τη βία ανάγκασε τους Επισκόπους, που δεν έσκυβαν να τον προσκυνήσουν και να επικοινωνήσουν μαζί του, να τον αποδεχτούν ως κανονικό Αρχιεπίσκοπο και κυριάρχη του θρόνου της Κωνσταντινούπολης.

 

Από τα ανωτέρω καταφαίνεται, ότι για κάποιους λόγους (και πάντα προς το συμφέρον της), η Εκκλησία μπορεί να ανακηρύξει αγίους επισκόπους μοιχεπιβάτες ή μοιχούς ή πωρωμένους ή αιρετικούς ή σχισματικούς ή ακόμη και ειδωλολάτρες.

 

Σημειώνεται, ότι οι μοιχεπιβασίες αυτές (αλλιώς επιπηδήσεις) τιμωρούνται με το β΄ κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου (381), η δε ποινή είναι η σκληρότερη που υπάρχει (άρνηση της θ. κοινωνίας ακόμη και στο κρεβάτι του θανάτου).

 

10.11.16

 

Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s