ΑΛΛΟ ΑΚΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 
ΑΛΛΟ ΑΚΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====
Πολλοί αναφέρονται τούτες τις μέρες σε ακρότητες, σχετικά με τους σχολιασμούς για τη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Η περισσή έγνοια των οφείλεται στο ότι δεν ανέχονται κανένα σχολιασμό στο προαναφερθέν κείμενο.
Άλλο όμως ακρότητα και άλλο ακρίβεια. Για τους καταφεύγοντες σε ακρότητες ομιλούσε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, όταν ομιλούσε περί των «άγαν παρ’ ημίν ορθοδόξων» και όχι για τους φυλάσσοντες την ακρίβεια της Ορθόδοξης Πίστης μας. Για τούτο ο ίδιος πύρινους λόγους εξεφώνησε και έγραψε εναντίον των αιρέσεων (όχι άλλων εκκλησιών), υπερασπιζόμενος την Αγία Ορθοδοξία μας.
Είναι γεγονός ότι οι ακρότητες όπως και οι εκπτώσεις σε θέματα Ορθοδοξίας, είναι οδοί απώλειας. Είναι τα δύο άκρα για τα οποία μίλησε ο Άγιος Παΐσιος. «Τα δύο άκρα πάντα ταλαιπωρούν την Μητέρα Εκκλησία», έλεγε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτά τα δύο άκρα αναφέρεται και στη γνωστή  επιστολή του στον Ορθόδοξο Τύπο.
Άλλο όμως ακρότητα και άλλο ακρίβεια. Όταν χρειάστηκε ο Άγιος Παΐσιος να ομολογήσει την Ορθόδοξη Πίστη του, δεν φείσθηκε να χρησιμοποιήσει και αυστηρές εκφράσεις για τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως το «αγάπησε μια κοσμική γυναίκα», στη γνωστή επιστολή προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο. Άλλο όμως ακρότητα και άλλο ακρίβεια.   
Αυτός ήταν ένας τρόπος να δειχθεί το μέγεθος και η αιτία του οικουμενιστικού ολισθήματος του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Απόδειξη ότι δεν ήταν τούτο ολίσθημα ακρότητας, αποτελεί και το γεγονός ότι στην ίδια αυτή επιστολή ο Άγιος Παΐσιος, μίλησε και για τους υποπίπτοντες σε ακρότητες. Επιπρόσθετα με αυτά ο Άγιος Παΐσιος ομιλεί με αγάπη για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι επακριβώς αυτό το κάλλος της εν αληθεία αγάπης. Συνεπώς άλλο ακρότητα και άλλο ακρίβεια.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s