Η Αγία Οικία της Θεοτόκου,η Santa Casa του Λορέτο και η Μονή της Πόρτα Παναγιάς της Πύλης Τρικάλων.(Β)

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Πριν παρουσιάσουμε αποσπάσματα από την εργασία του ακαδημαϊκου Χάρη Κουδούνα για το θέμα της μεταφοράς της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου από την Ναζαρέτ στο Λορέτο της Ιταλίας,για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες του ιστολογίου στην κατανόηση του θέματος ,σημειώνουμε τα παρακάτω ιστορικά στοιχεία, που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της έρευνας του ακαδημαϊκου-ερευνητή.

12346475_914795355242591_3127426800069518454_n

Βρισκόμαστε στην περίοδο 1283-1291 μ.Χ. Η Βυζαντινή οικογένεια των Αγγέλων Δούκα Κομνηνών, ήτοι ο Ιωάννης Α’ Άγγελος Δούκας Κομνηνός Σεβαστοκράτωρ της Θεσσαλίας, ο ετεροθαλής αδερφός του, Νικηφόρος Α’ Άγγελος Δούκας Κομνηνός Δέσποτας της Ηπείρου, η κόρη του Ιωάννη A’ Σεβαστοκράτορα Ελένη Δούκαινα υπό την εποπτεία για μία περίοδο του Δουκάτου των Αθηνών και η κόρη του Νικηφόρου Α’, η Ίθαμαρ (Θαμάρ) πριγκίπισσα της Ηπείρου, έγιναν οι πρωταγωνιστές της μεταφοράς των Άγιων λίθων της Οικίας της Θεοτόκου από την Παλαιστίνη, διαμέσου των τελευταίων Σταυροφόρων, στο βυζαντινό ορθόδοξο μοναστήρι της Πόρτας Παναγιάς στην Πύλη Τρικάλων, όπου εκεί προστατεύθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα. Ο δε Ιωάννης A’ Άγγελος Κομνηνός, Σεβαστοκράτωρ της Θεσσαλίας, υπήρξε ο προστάτης αυτών των ιερών κειμηλίων, γινόμενος την τελευταία αυτή περίοδο της ζωής του, πιστός μοναχός του βυζαντινού μοναστηριού της Πόρτας Παναγιάς. Ο ίδιος, το 1283 όταν το έχτισε, ώς ανώτατος στρατιωτικός και διευθύνων, το είχε ονομάσει το μοναστήρι της «Ακαταμαχήτου Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών».

Μετά τον θανατό του το 1289, οι Άγιες πέτρες και τα ιερά κειμήλια της Οικίας της Θεοτόκου πέρασαν στον ετεροθαλή αδερφό του Νικηφόρο, διαμέσου των υιών του Ιωάννη Α’ και κατόπιν δόθηκαν σαν προίκα στην κόρη του Νικηφόρου Α’ Ίθαμαρ (Θαμάρ) για τον γάμο της με τον Πρίγκηπα του Τάραντα Φίλιππα Β’, τέταρτο γιό του Βασιλιά Καρόλου Β’ των Ανδεγαυών(Ανζού).

Η ειδική αποστολή τελούσε της συνοδείας των σταυροφόρων γιατί “τα πολύτιµα εκθέµατα”, των οποίων η Ελένη Δούκαινα, κόρη του Ιωάννη Σεβαστοκράτορα, φρόντισε την µεταφορά, είχανε στα εσωτερικά τους, τα νοµίσµατα της οικογένειας (του γιού της Γκυ Ντε Λα Ρος των Αγγέλων Κοµνηνών).

Σήμερα, αυτοί οι τρείς τοίχοι που η ορθόδοξη εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς προστάτευσε από τους Οθωμανούς και από τους διαφόρους πειρατές, αποτελούμενοι από τις Άγιες πέτρες της Άγιας Οικίας της Παναγίας, βρίσκονται στο Λορέτο της Ιταλίας (20 Χμ. από το λιμάνι της Ανκόνα) στα εσωτερικά του ιερού ναού «Σάντα Κάζα ντι Λορέτο» και επισκέπτονται κάθε χρόνο, από τέσσερα εκατομμύρια πιστούς από όλο τον κόσμο…

Τέλος αξιοσημείωτο είναι και το εξής γεγονός.Το τελευταίο έργο της ελληνίδας ζωγράφου Ιωάννας Ξέρα που τιμήθηκε στις 29 Νοεμβρίου από την Ακαδημία επιστημών, γραμμάτων και τεχνών της Ρώμης αναφέρεται στην τελετή υποδοχής των αγίων λίθων της Οικίας της Παναγίας από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Α’ Άγγελο Κομνηνό, στην είσοδο του Ορθόδοξου μοναστηριού, ονομαζόμενο της «Ακαταμαχήτου Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών», παρουσία της συζύγου του Υπομονής, των μοναχών και ιερομένων και των στρατιωτών αυτού. (Φωτογραφία από το έργο αυτό δημοσιεύουμε παραπάνω)
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s