Η Αγία Οικία της Θεοτόκου,η Santa Casa του Λορέτο και η Μονή της Πόρτα Παναγιάς της Πύλης Τρικάλων.(Α)

 

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

Eισαγωγικά.

Η διαδικτυακή και προσωπική γνωριμία με τον καθηγητή – ακαδημαϊκό της Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών “Angelica Constantiniana” της Ρώμης, Χάρη  Κουδούνα, καθώς και η μέχρι τώρα συνεργασία  σε προβληματισμούς ανέκδοτης εργασίας μας, άνοιξε νέους δρόμους στις έρευνές μας, που αφορούν  το Δεσποτάτο της Ηπείρου καθώς και θέματα που σχετίζονται με “θεομητορικά κειμήλια”.

Ο ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας ασχολήθηκε ερευνητικά με το θέμα της μεταφοράς της Αγίας οικίας της Παναγίας (συγκεκριμένα πέτρες από το σπίτι της Παναγίας στην Ναζαρέτ) στην πόλη LORETO της Ιταλίας.

Η ερευνητική του εργασία παρουσιάστηκε σε δύο κείμενα.

Το πρώτο κείμενο γράφτηκε στην Ιταλική γλώσσα δημοσιεύτηκε ,τον Ιούλιο 2014  στην Ρώμη, στο ιταλικό επιστημονικό περιοδικό ιστορίας Studi sull’oriente cristiano”, τεύχος 18/2014 σελ. 169-186 και στην συνέχεια το μετέφρασε στα ελληνικά.Έχει τίτλο.

 Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ Η ΣΑΝΤΑ ΚΑΖΑ (SANTA CASA) ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΡΕΤΟΥ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ∆ΟΥΚΑ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Το δεύτερο κείμενο γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα.Έχει τίτλο:Τα επτασφράγιστα μυστικά της Πόρτα Παναγιάς και της Santa Casa στο Λορετο της Ιταλίας.

Και επεξηγηματικό υπότιτλο: Σύνθεση της ιστορίας της Αγίας Οικίας της Παναγίας εκ Ναζαρέτ σήμερα στο Λορέτο Ιταλίας και της ιστορικής μελέτης της μεταφοράς της, διαμέσου του βυζαντινού μοναστηριού της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών με την βοήθεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορικής Οικογένειας των Αγγέλων Δούκα Κομνηνών της Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε βασικά σημεία της δημοσιευμένης εργασίας του ανωτέρω ακαδημαϊκου, την οποία μας δώρησε κατά την επίσκεψή του στην Άρτα στις 12,13 και 14 Ιανουαρίου 2016. Πρόκεται για εμπεριστατωμένη έρευνα που αποκαλύπτει άγνωστες πολύ σημαντικές  πτυχές της ιστορίας των Δεσποτών της Ηπείρου.

Για να κατανοήσουμε το θέμα θα δώσουμε  μερικές απαραίτητες συμπληρωματικές γνώσεις για την Πόρτα Παναγιά,την  Αγία Οικία της Παναγίας και για Santa Casa στο Λορετο της Ιταλίας.

 

Το Βυζαντινό Ορθόδοξο Μοναστήρι της Πόρτας Παναγιάς

portapanagia_1

Βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Πύλη των Τρικάλων.Είναι  χτισμένο πάνω σε ένα παλαιό αρχαίο ναό, δίπλα στο ποτάμι Πορταϊκό ή Πορτιάτη , στην είσοδο του Ασπροπόταμου.Από την παλαιά εποχή είναι  ένας τόπος πίστεως και προσευχής και  σήμερα είναι ένα από το πιο σημαντικά μνημεία της βυζαντινής ιστορίας της Ελλάδας. Το ιερό μοναστήρι ονομαζόμενο αρχικά “Ιερά Μονή της Ακαταμάχητου Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών”, ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Κατά την διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, υπήρξε ένα πλούσιο μοναστήρι κατασκευασμένο με την τεχνική της σταυρεπίστεγης αρχιτεκτονικής .

Το μοναστήρι κατασκευάστηκε το έτος 1283 από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Α’ Άγγελο Δούκα Κομνηνό, νόθο γιο του Δέσποτα της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Δούκα Άγγελο Κομνηνό. Το έτος κατασκευής, καθώς και το γεγονός της κτίσεως ως έργο του Ιωάννη Α’ προκύπτουν από ένα έγγραφο του έτους 1788, φυλασσόμενο εντός της μονής του Αγ. Παντελεήμονα στο Όρος Άθως (Άγιο Όρος), κωδ. 79310. Σε λίγα χρόνια, προπαντός στην περίοδο που προηγείται του θάνατου του Ιωάννη Α’, το μοναστήρι γίνεται σημαντικός τόπος πίστεως και προσκυνητών και η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Θεσσαλίας.

Το μοναστήρι έφερε, επίσης, και ένα άλλο όνομα: εκείνο της “Ακαταμάχητου Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών” έχοντας την έννοια: “της Απόρθητης, Ανίκητης, Απρόσβλητης Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών”.

Σε λίγα χρόνια, προπαντός στην περίοδο που προηγείται του θάνατου του Ιωάννη Α’, το μοναστήρι γίνεται σημαντικός τόπος πίστεως και προσκυνητών και η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Θεσσαλίας.

Το Λορέτο  είναι ένας δήμος της Ιταλίας στον Νομό των Μάρκε με πρωτεύουσα την Ανκόνα και απέχει 25 Χμ περίπου από το λιμάνι της. Έχει 12.543 κατοίκους και είναι φημισμένο γιατί είναι η έδρα του καθολικού ναού βασιλικού ρυθμού. Αποτελεί ένα από τα πιο παγκόσμια σημαντικά ιερά μέρη πίστεως και ευλάβειας προς την Παναγία Θεοτόκο -ίσως το πιο σημαντικό-, λόγω του
γεγονότος ότι στα εσωτερικά του ναού φιλοξενεί την Αγία Οικία της Παναγίας στην Ναζαρέτ.

Casa_Santa_Loreto_Prag

Η Αγία Οικία και η Μεταφορά της Αγίας Οικίας

Αγία οικία (Santa Casa»), ονομάζεται το σπίτι  στο οποίο έζησε η Παναγία. Σύμφωνα με την παλιά παράδοση που είναι πλέον σήμερα επαληθευμένη και αποδεδειγμένη από τις ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες, η  γήινη διαμονή της Παναγίας στην Ναζαρέτ αποτελούνταν  από δύο μέρη:  από μία σπηλιά η οποία ήταν σκαμμένη σε βράχο και η οποία μέχρι τώρα τιμάται στον Ευαγγελισμό  και από ένα δωμάτιο τοιχοδομημένο με λίθους (πέτρες) από ψαμμίτη, μπροστά .

Σύμφωνα πάντα με την χριστιανική παράδοση, το 1291, έτος που καταλήφθηκε το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη της Άκκρας, γεγονός που σήμανε και το τέλος των Σταυροφοριών και της παρουσίας των Φράγκων στην Παλαιστίνη, συνέβη το εξής εκπληκτικό. Στις 9 ή 10 Μαΐου, ή στις 22 Μαΐου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, (και κατ΄ άλλους στις 21 Μαΐου) Άγγελοι εξ ουρανού προβλέποντας τη μελλοντική εισβολή των Τούρκων και των Μαμελούκων παρέλαβαν υπό των πτερύγων τους την οικία της Αγίας Οικογένειας, που στο μεταξύ οι Άγιοι Απόστολοι είχαν μετατρέψει σε εκκλησία, και την μετέφεραν από τη Ναζαρέτ στη σημερινή Κροατία, στη περιοχή Σουσάκ και συγκεκριμένα στο λόφο του Τερσάττο, (σημερινό Τρσατ στα περίχωρα της Ριέκα). Υπόψη ότι στη θέση αυτή βρίσκεται σήμερα εκκλησία του 15ου αιώνα αφιερωμένη στην «Παναγία της θάλασσας». Τριάμισι χρόνια αργότερα, το 1294, λίγο πριν την εισβολή των Τούρκων στην περιοχή άγγελοι εξ ουρανού μετέφεραν για δεύτερη φορά την Αγία Οικία από το Σουσάκ, στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής, σε λόφο του δάσους Λορέτο της Ιταλίας, κοντά στην Ανκόνα. Όταν το γεγονός αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό, με σχετικό διάταγμά του ο Πάπας Σίξτος Δ΄ το 1491 ανακήρυξε όλη τη γύρω περιοχή ιδιοκτησία του Βατικανού όπου και οικοδομήθηκε η σπουδαία εκκλησία Παναγία του Λορέτο εντός της οποίας φέρεται η «Σάντα Κάζα» (= Αγία Οικία). Έτσι άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή χιλιάδες προσκυνητών με συνέπεια να καταστεί σπουδαίο προσκύνημα μέχρι σήμερα, ειδικότερα τις ημέρες εορτασμού, στις 25 Μαρτίου (του Ευαγγελισμού), στις 15 Αυγούστου (της Κοίμησης της Θεοτόκου), στις 8 Σεπτεμβρίου (των Εισοδίων) και το τριήμερο 8 – 10 Δεκεμβρίου. Το δε 1920 η Παναγία τoυ Λορέτο ανακηρύχτηκε προστάτιδα της Ιταλικής Βασιλικής Αεροπορίας. Στις 4 Οκτωβρίου του 2012 ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε την Βασιλική της Παναγίας του Λορέτο, όπως φέρεται η επίσημη ονομασία της, στα πλαίσια των εορτασμών της Καθολικής Εκκλησίας.(Πηγή. Wikipedia)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s