ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΑΝΑΚΤΟΣ ΔΑΥΙΔ,ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ (Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου)

Θησαυρός Γνώσεων και ευσεβείας (II)

9789603150954

____________________

Παρατηρούμε ότι κάποιες λειτουργικές ευχές, που αναγινώσκει ο Ιερεύς, γέμουν από φράσεις του Ψαλτηρίου. Με το ζωοποιό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας οικοδομείται η σωτηρία, η οποία βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία.  Είναι προικώο δώρημα οι Ψαλμοί του Προφητάνακτος Δαυΐδ για την Εκκλησία.

Η «εν Πνεύματι Αγίω» συγγραφή των Ψαλμών από τον Προφήτη Δαυίδ καταμαρτυρείται από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.  Όταν ο Κύριος ρώτησε τους Φαρισαίους «τι υμίν δοκεί περί του Χριστού;» και οι Φαρισαίοι απάντησαν «του Δαυίδ», τότε ερώτησε αυτούς «πως ουν Δαυίδ εν Πνεύματι Κύριον αυτόν καλεί λέγων, είπεν ο Κύριος τω Κυρίω μου, κάθου εκ δεξιών μου έως αν θω τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου; » (Ματθ.  22, 43-44)

Αναφέρομε ενδεικτικά για τη χρήση φράσεων του Ψαλτηρίου σε λειτουργικές ευχές, το παράδειγμα από την ευχή που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Κύριε, οικτίρμον και ελεήμον, μακρόθυμε και πολυέλεε, ενώτισαι την προσευχήν ημών και πρόσχες τη φωνή…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 346 επιπλέον λέξεις

Advertisements

One thought on “ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΑΝΑΚΤΟΣ ΔΑΥΙΔ,ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ (Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου)

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΑΝΑΚΤΟΣ ΔΑΥΙΔ,ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ (Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου) | Orthodoxia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s