Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή.

6991189

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.

Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο (με αφορμή διαφημιζόμενες πρακτικές της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου),  δημοσιεύσεις άρθρων, με  κριτική των απόψεων για διάφορα θέματα πίστεως  του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Τα θέματα,που διαπραγματεύονται τα άρθρα αυτά είναι:

Α. Οι λεγόμενες προφητείες του Γέροντος, που κυκλοφορούν ευρύτατα  στο διαδίκτυο.

Β. Οι απόψεις του Γέροντος για τις εκτρώσεις, με βάση ένα ηχητικό ντοκουμέντο.(Έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου)

Γ. Νηπτικά θέματα. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν στην κατηγορία αυτή τα παρακάτω άρθρα.

-Η περί «πληρώσεως  ενοχής» θέση του π.Ιωσήφ Βατοπαιδινού, παραπέμπει στο Ανσέλμειο σωτηριολογικό πρότυπο.(πηγή.video ομιλίας με θέμα ¨Ο σκοπός της ζωής¨)

-Αιρετική διδασκαλία του π.Ιωσήφ του Βατοπαιδινού ,περί της Θείας Χάριτος.(πηγή.video με τίτλο «Τέκνα Θεού γενέσθαι»)

-Δ. Διάφορα άλλα θέματα (π.χ. Η χωρίς προηγούμενη πατερική βάση του π.Ι.Β. για τη γέννηση του Χριστού κ.α).

Ειδικότερα για τα video-πηγές  των άρθρων των περιπτώσεων  Γ και Δ δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.vatopaidi.gr.  ιστοσελίδα της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση-θέση της Μονής για τα θιγόμενα θέματα.

Σήμερα όμως διαβάσαμε και την εξής θλιβερή εξέλιξη  σε άρθρο του θεολόγου κ.Β.Χαραλάμπους.

«Το θέμα της καινοφανούς αιρετικής διδασκαλίας για τη Θεία Χάρη, που δίδαξε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, είναι αρκετά σοβαρό και προς τούτο έχουν ενημερωθεί οι ακόλουθοι:

– Το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

– Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

– Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

–  Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους.

Η αιρετική και βλάσφημη ερμηνεία ή μάλλον το αιρετικό βίωμα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για τη Θεία Χάρη, την οποία θεώρησε ως κατώτερη του ανθρωπίνου νου (‘’χείρον νοήσεως’’ και κατά τους βαρλααμίτες), δεν αποτελεί φραστικό λάθος, για το λόγο ότι γνωρίζοντας ότι τούτο είναι παραδοξολόγημα, το χαρακτήρισε ως «μυστήρια μυστηρίων».

Η αιρετική αυτή θέση είχε αναφερθεί ξανά.  «Κι άλλοτε σας το είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα.  Δεν είναι παράξενα τούτα», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

«Η χάρη όμως και η αλήθεια στον Χριστιανισμό», κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, «δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά ζώντα μέλη της προσωπικότητας του Θεανθρώπου Χριστού».

Η σοβαρότητα του θέματος επέβαλε την ενημέρωση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της  Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.  Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή ας είναι ο πνευματορρήτωρ Άγιος  Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο «κήρυξ της Χάριτος», τις πρεσβείες του οποίου θερμώς επικαλούμαστε.»

Έτσι διαπιστώνουμε ότι η σιωπή της Μονής άνοιξε άλλους δρόμους, με σκοπό  τη σπίλωση της μνήμης του Γέροντος Ιωσήφ και τον χαρακτηρισμό του ως πλανεμένο και αιρετικό.Ο Γέροντας όμως είναι  ο δυνατός κρίκος μιας αλυσίδας μοναχών,που η παρουσία τους αναγέννησε τον Αγιορείτικο μοναχισμό.

Ο γράφων γνώρισε τον μακαριστό Γέροντα και μελέτησε αρκετά από τα βιβλία του, όπου καταγράφονται επισήμως και ενυπογράφως  οι διδασκαλίες του Γέροντα σε θέματα πίστεως. Αποτελεί παράδοξο  γεγονός ότι γίνεται κριτική στις απόψεις του Γέροντος για θέματα πίστεως, σε ομιλίες (που πιθανόν να γίνονται λεκτικά λάθη) χωρίς να γίνεται η παραπομπή σε γραπτά κείμενα που είναι οι επίσημες απόψεις για διάφορα θέματα.

Είναι οδυνηρό να συμμετέχουμε και εμείς στην  απαράδεκτη προσπάθεια αυτή, με την πρακτική της  ΣΙΩΠΗΣ και της απαξίωσης στους κατηγόρους του Γέροντα..

Είναι καιρός πλέον η αρμόδια Μονή που είναι η  Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου να ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και με γραπτές ανακοινώσεις να αναπαύσει συνειδήσεις, έστω και εκ των υστέρων.

2 thoughts on “Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή.

  1. Παράθεμα: Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή. | Orthodoxia

  2. Παράθεμα: Ο ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ | Θεανθρωπολόγιον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s