Εορταστική, του εκ Κορωνησίας Οσίου Ονουφρίου

αρχείο λήψης

Γράφει ο Κων/νος Δημ. Ρώσσος

Όπως γνωρίζετε, στις 12 Ιουνίου κάθε χρόνο εορτάζεται η μνήμη του εκ Κορωνησίας Οσίου Ονουφρίου.
Και στις 11 την παραμονή το απόγευμα ψέλνεται ο Εσπερινός και ακολουθεί λιτάνευση.
Όπως άλλωστε γνωρίζετε ότι η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, τον Όσιο Ονούφριο, τον συγκαταλέγει μεταξύ των μαρτύρων και αγωνιστών της Αρτινής γης, μεταξύ του Καραϊσκάκη, του Μπότσαρη, του Μάξιμου Γραικού και άλλων.
Έτσι λοιπόν η τίμηση αυτή, του εκ Κορωνησίας Οσίου Ονουφρίου, οι Αρχές της Άρτας οι προσκυνητές και οι Κορωνησιώτες ό, που γης, κάθε χρόνο προσπαθούν να έχει τη δέουσα λαμπρότητα και τον δέοντα σεβασμό, λόγω της διαρκούς προσφοράς του στην ορθή Πίστη και την Ορθοδοξία στην περιοχή μας, αλλά και σε μια ευρύτερη περιοχή του πάλαι ποτέ Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Ως ερευνητής και συγγραφέας, έχω εκπονήσει περίπου τρία βιβλία για τον εν λόγω Άγιο, στα οποία αναφέρεται όλη η ζωή του και ο αγώνας που έκανε εναντίον των Οθωμανών, αλλά και εναντίον των Λατίνων που ήθελαν να επιβάλουν τον Καθολικισμό της Παπικής Εκκλησίας εις βάρος της Ορθόδοξης.
Κάθε χρόνο, προσπαθούσαμε κατά την λιτάνευση που γίνεται την παραμονή μετά τον Εσπερινό, να συνοδεύει και μια φιλαρμονική, προς τιμήν Του.
Παρακαλούμε το Δήμο , να μας παραχωρήσει για την λιτάνευση, την φιλαρμονική του «Σκουφά».
Το βράδυ της ημέρας της εορτής του Οσίου, δηλαδή στις 12 Ιουνίου, πρόκειται να παρουσιάσω το τρίτο μου βιβλίο για τον εκ Κορωνησίας Οσίου Ονουφρίου.
Το μόνο που θα παρακαλέσω τον αξιότιμο κ. Δήμαρχο είναι – και αν δύναται ο Δήμος-, να διαθέσει για τον σκοπό αυτόν, μια μικρή μικροφωνική, αφού ο φωτισμός θα υπάρχει από την προηγούμενη ημέρα.
Και λίγα λόγια για τον έκ Κορωνησίας Όσιο (Άγιο) Ονούφριο:
Ο εκ Κορωνησίας Όσιος (Άγιος) Ονούφριος, ήταν υπαρκτός Άγιος, μοναχός στο πάλαι ποτέ Μοναστήρι της Παναγίας της Κορωνησίας, αφού επί αρκετόν καιρό έθεσε τις υπηρεσίες του στην τότε Μητρόπολη της Άρτας.
Το Δοκίμιο του Μητροπολίτη Σεραφείμ του Βυζάντιου που εκδόθηκε το 1884, αναφέρει εκτενώς περί του Αγίου τούτου.
Αναφέρει δε επι πλέον ο εν λόγω Μητροπολίτης στο Δοκίμιό του, ότι ετάφη εντός του Παρεκκλησίου που φέρει το όνομά του.
Η πρόσφατη δε έρευνα που έκανα εγώ ο ίδιος, αποδεικνύει τα όσα αναφέρονται πιο πάνω στο εν λόγω Δοκίμιο, αποδεικνύει δε και ότι η όλη δραστηριότητά του, πέραν τα όσα προσέφερε στην Ορθόδοξη Πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς την εποχή εκείνη, οι Λατίνοι κατακτητές, προσπαθούσαν να επιβάλουν τον Καθολικισμό, ότι υπήρξε και μεγάλος αγιογράφος, ισάξιος του Μιχαήλ Αγγέλου της Αναγέννησης στην ζωγραφική τέχνη, ιδρυτής της Κριτικής Σχολής Αγιογραφίας στο Βεράτιο, διεθνούς εμβέλειας.
Ο ίδιος δε αγιογράφησε και τον Ναό της Παναγίας της Κορωνησίας, αλλά και το Παρεκκλήσι που φέρει το όνομά του.
Ως εκ τούτου, στη μνήμη του θα πρέπει να αποδοθούν τιμές, τέτοιες που να είναι αντάξιες των υποθηκών που άφησε για τις νέες γενιές, για την Ορθόδοξη Πίστη και την Ορθοδοξία γενικώς.
Από εδώ λοιπόν απορρέει η κάποια υποχρέωση των νέων γενεών.
Η Κορωνησία λοιπόν, δεν εορτάζει έτσι απλά μια πανήγυρη μιας εκκλησίας μιας πόλης ή μιας τοπικής Κοινωνίας, που αφιερώνεται στο όνομα ενός Αγίου, χωρίς βέβαια να θέλω να υποτιμήσω την όποια εορταστική πανήγυρη.
Και μάλιστα η τέτοια προσφορά του εκ Κορωνησίας Οσίου (Αγίου) Ονουφρίου, – η οποία θα αναλυθεί στο τρίτο βιβλίο μου που εκεί αποδεικνύεται η ύπαρξη του Τάφου του στο νησί αυτό την Κορωνησία -, οι όλες δραστηριότητές του για την Ορθόδοξη Πίστη, αλλά και η Παγκόσμια αναγνώρισής του (UNESCO), θα πρέπει η μνήμη του να τιμάται και από τα όλες τις Μητρο-πόλεις του Αμβρακικού, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων του Κόλπου..
Την φιλαρμονική λοιπόν που ζητάμε, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής, σ’ αυτόν για τις προσφορές του και τις υποθήκες που μας άφησε και τέλος πάντων που χάρισε στην Κορωνησία και την ευρύτερη περιοχή το αγαθό της ζωής, το γλυκύτατο ύδωρ .
Το πηγάδι που πότισε γενιές και γενιές, όχι μόνο στους Κορωνησιώτες, αλλά και σ’ ‘ολο τον Αμβρακικό και της Ενδοχώρα του.
Ο Κων/νος Δημ. Ρώσσος είναι Οικονομολόγος – Ερευνητής
Και Επίτιμος Πρόεδρος των Απανταχού ΚορωνησιωτώνΠΗΓΗ.ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s