Γονίδιο (Iω.Καρδάση)

Ο σύγχρονος επαρκής ορισμός του γονιδίου είναι, ότι αποτελεί ένα τμήμα (ή αλληλουχία) του DNA που κωδικοποιεί ένα μόριο με γνωστή κυτταρική λειτουργία ή διαδικασία (για παράδειγμα την παραγωγή των μορίων της πρωτεΐνης μελανίνης). Ένα γονίδιο είναι σαν μια λέξη στην Ελληνική γλώσσα. Τα νουκλεοτίδια (μόρια) που απαρτίζουν τα γονίδια μπορούν να θεωρηθούν ως «γράμματα» στην ελληνική γλώσσα. Ένα ενιαίο γονίδιο μπορεί να έχει ένα μικρό αριθμό νουκλεοτιδίων ή ένα μεγάλο αριθμό νουκλεοτιδίων, με τον ίδιο τρόπο που μια λέξη μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη (π.χ. «κύτταρο» έναντι «ηλεκτροφυσιολογία»). Ένα μόνο γονίδιο συχνά αλληλεπιδρά με τα γειτονικά γονίδια, για την παραγωγή μιας κυτταρικής λειτουργίας και μπορεί ακόμη και να είναι αναποτελεσματικό, χωρίς αυτά τα γειτονικά γονίδια. Αυτό μπορεί να φανεί με τον ίδιο τρόπο, που μια «λέξη» μπορεί να έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο μιας πρότασης. Μια σειρά από νουκλεοτίδια μπορούν να τοποθετηθούν μαζί, χωρίς να σχηματίζουν ένα γονίδιο (μη κωδικοποιήσιμες περιοχές του DNA), σαν μια σειρά από γράμματα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να σχηματίζουν μια λέξη (π.χ. ηφκακδθ). Παρ’ όλα αυτά, όλες οι λέξεις έχουν γράμματα, όπως και όλα τα γονίδια πρέπει να έχουν νουκλεοτίδια.

Ο αριθμός των γονιδίων είναι τεράστιος και αφορά κάθε στοιχείο του οργανισμού του ανθρώπου. Π.Χ. υπάρχουν γονίδια για το χρώμα των μαλλιών, για το χρώμα των οφθαλμών, για τον αλφισμό, την κίνηση των βλεφάρων, των χεριών, των ποδών, του βαδίσματος, της εξαδακτυλίας, της προδιάθεσης σε ασθένειες και εκατομμύρια άλλα, τα οποία ακόμη ερευνώνται.

Η έρευνα των γονιδίων βρήκε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, που οδήγησε στη δημιουργία μεγάλου και πολύπλοκου εγκεφάλου με τη μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου του ανθρωποειδούς πιθήκου Anamensis σε αυστραλοπίθηκο πριν 3.5 εκ.χρόνια και με μια δεύτερη μετάλλαξη του ιδίου γονιδίου του αυστραλοπιθήκου σε Homo Habilis πριν 2.5 εκ. χρόνια.

Το εντυπωσιακό με τα γονίδια είναι, ότι βρέθηκε το γονίδιο που ρυθμίζει την κίνηση της ουράς στον άνθρωπο. Βέβαια η ύπαρξη ουράς έχει εκλείψει εδώ και χιλιάδες χρόνια και σπανιότατα εμφανίζεται, πλην όμως το γονίδιο υπάρχει, για να μας υπενθυμίσει, ότι πράγματι ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου είχε ουρά!.

—————————————————————————————————————

page0001 page0002 page0003 page0004 page0005 page0006

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s